Select Page

Aturcara Cairo & Alexandria

 

 

Tarikh
Pesawat
Sektor
Waktu
Durasi
22 Jul 2016
SV 835    
Kul – Jed
1800 – 2120
12 Hari 10 Malam
25 Jul 2016
SV 305
Jed – Cai
2050 – 2300
29 Jul 2016
SV 316
Cai – Med
1800 – 1955
01 Aug 2016
SV 828
Med – Kul
2110 – 1300+1
Hari
Destinasi
Aturcara Perjalanan
Hari 01 
22 Jul,
Jumaat
Kuala Lumpur
Jeddah
Mekah
Jemaah di kehendaki berada di KLIA sekurang-kurangnya 4 jam  sebelum berlepas iaitu pada jam 2 petang. Berkumpul dikaunter K. Jemaah akan menaiki penerbangan Saudi Airlines dan dijangka tiba pada 9.20 malam. Jemaah perlu bersiap sedia dengan pakaian Ihram dan akan berniat diatas kapal terbang-Qarnul Manazil – akan diumumkan oleh juruterbang. Setibanya di Lapangan Terbang Jeddah dan setelah selesai urusan Imigresen dan Kastam, para jemaah akan di sambut oleh wakil kami dan dibawa ke hotel dengan menaiki bas dan seterusnya mendaftar masuk ke Hilton Tower@setaraf. Setelah berehat seketika jemaah akan di bawa untuk melakukan Ibadat Umrah di pandu oleh Mutawwif.
Hari 02 – 03
23 – 24 Jul,
Sabtu -Ahad
Mekah
Jemaah bebas beribadat dan melakukan aktiviti sendiri.
Hari 04,
25 Jul,
Isnin
Jeddah –
Cairo
Jemaah diminta mengumpulkan bagasi masing-masing di luar pintu bilik dan menyelesaikan Tawaf Wida’ pada jam yang ditetapkan oleh pegawai bertugas di Mekah dan bebas melakukan aktiviti sendiri sementara menunggu waktu di bawa ke Lapangan Terbang Jeddah untuk menaiki pesawat SV 305 ke Cairo. Durasi penerbangan ke Cairo mengambil masa selama 2 jam 05 minit.
 
Setibanya di Lapangan Terbang Cairo dan setelah selesai urusan Imigresen  Cairo, para jemaah akan dibawa ke hotel untuk urusan
mendaftar masuk dan berehat.
Hari 05
26 Jul,
Selasa
Cairo
Selepas sarapan pagi, anda akan di bawa melawat  Giza Pyramids yang merupakan piramid tertua yang masih ada. Seterusnya ke Sphinx iaitu patung yang berbentuk separuh manusia dan separuh Singa di Dataran Giza.  Melawat Papyrus Institute iaitu naskah berisi salinan potongan dari bahagian Perjanjian Baru di Alkitab Kristian yang ditulis di atas lembaran papirus. Makan tengahari di restoran tempatan dan solat jamak di Masjid Al-Azhar. Akhir sekali, ke Maqam Imam Shafie yang merupakan ahli fiqh Islam yang terkemuka. Makan malam di restoran tempatan dan kembali ke hotel.
Hari 06
27 Jul,
Rabu
Cairo – Alexandria
Setelah menikmati sarapan pagi di hotel, daftar keluar hotel untuk ke Bandar Alexandaria. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 3 jam. Setibanya di sana, lawatan di teruskan ke Bibliotheca Alexandrina (Perpustakaan) serta ke Montazah Palace yang pada suatu ketika dulu adalah Kediaman Raja terakhir Egypt iaitu King Farouk. Makan tengahari di restoran tempatan  dan solat jamak di Masjid Morsi Abu El Abbas. Melawat Maqam Nabi Daniel, beliau merupakan tokoh yang dicatat dalam sejarah sebagai salah seorang Nabi ataupun Utusan Allah (Tuhan) dalam tiga agama samawi (Islam, Kristian, Yahudi).  Daftar masuk Hotel dan makan malam di sediakan. Bermalam di Alexandria.
Hari 07
28 Jul,
Khamis
Alexandria – Cairo
Selepas sarapan pagi, anda akan daftar keluar dari hotel dan kembali ke Cairo. Di Cairo, program di teruskan ke Khan El-Khalili bazaar untuk membeli belah. Seterusnya ke The Egyptian Museum yang merupakan rumah bagi koleksi antik bangsa Mesir kuno dan memiliki 120,000 koleksi.  Makan tengahari di sediakan di restoran
tempatan dan solat jamak.
Selepas itu, anda  akan di bawa melawat  Saladin Citadel yang merupakan benteng Islam zaman pertengahan di Kaherah dan terus di bawa untuk Dinner Cruise di Sungai Nile (belayar selama 2 jam ). Daftar masuk Hotel dan bermalam di Cairo.
Hari 08
29 Jul,
Jumaat
Cairo – Medinah
Setelah menikmati sarapan pagi di hotel, anda bebas melakukan aktiviti sendiri sehingga waktu untuk daftar keluar. Anda akan di bawa ke restoran untuk makan tengahari dan solat jamak. Kemudian anda akan di bawa ke Lapangan Terbang Cairo bagi penerbangan CAI-MED SV 316 jam 6.00 petang dan dijangka tiba di Madinah pada jam 7.55 malam. Selesai urusan bagasi & passport, anda akan di sambut oleh Mutawwif untuk menaiki bas menuju ke kota suci Madinah.
Perjalanan ke Madinah mengambil masa selama 6 jam. Daftar masuk ke Holiday Villa@setaraf.
Hari
Destinasi
Aturcara Perjalanan
Hari 09
30 Jul,
Sabtu
Medinah –
Ziarah Luar
Jemaah akan dibawa menziarahi beberapa tempat bersejarah di kota Medinah seperti Masjid Quba, Ladang Kurma, Jabal Uhud, Masjid Qiblatain-lalu sahaja, dan akhir sekali ke Masjid Tujuh-lalu sahaja di pandu oleh Mutawwif kami disana.  
Hari 10
31 Jul,
Ahad
Medinah –
 Ziarah Dalam
Jemaah akan dibawa Ziarah Dalam seperti Raudhah, Perkuburan Baqi, Makam Rasulullah S.A.W dan (dipandu oleh mutawif). Kemudian jemaah bebas beribadat dan melakukan aktiviti sendiri
Hari 11
01 Ogs,
Isnin
Airport Medinah –
Kuala Lumpur
Jemaah diminta mengumpulkan bagasi masing-masing di luar pintu bilik pada jam yang ditetapkan oleh pegawai bertugas di Medinah dan bebas melakukan aktiviti sendiri sementara menunggu waktu dibawa ke Lapangan Terbang Medinah untuk pulang ke Kuala Lumpur  menaiki SV 828.
Hari 12
02 Ogs,
Selasa
Kuala Lumpur
Jemaah dijangka tiba di Kuala Lumpur sekitar jam 1.00 petang. InsyaAllah.
Servis Tamat
HARGA HALFBOARD ( sarapan pagi sahaja di Mekkah)
Harga Pakej :  DEWASA
Bilik Berempat : RM 6,490 I Bilik Bertiga : RM 6,690
Bilik Berdua :RM 7,190
 
HARGA FULLBOARD (makan di Mekah termasuk)
Harga Pakej :  DEWASA
Bilik Berempat : RM 7,190 I Bilik Bertiga : RM 7,390
Bilik Berdua :RM 7,890
Penginapan
Mekah
Hilton Tower @ setaraf / bertaraf 5 bintang / 50 meter ke Masjidil Haram
Cairo
Cosmopolitan-downtown @ setaraf / bertaraf 3.5 bintang @ setaraf
Alexandria
Plaza Hotel @ setaraf / bertaraf 3.5 bintang @ setaraf
Medinah
Hotel Holiday Villa @ setaraf / bertaraf 5  bintang / 120 meter ke Masjid An Nabawi
Harga Termasuk
§ Tiket Penerbangan Saudi Airlines pergi balik KUL/JED//CAI//MED/KUL  kelas ekonomi.
§ Cukai L/Terbang & Insuran Kapal terbang.
§ Permohonan Visa Umrah Transit.
§ Penginapan di Mekkah 3 malam, Cairo 3 malam, Alexandria 1 malam & Medinah 3 malam.
§ Makan & Minum 3 kali sehari (sepanjang aturcara).
§ Pengangkutan Darat (seperti aturcara) di Arab Saudi & di Mesir.
§ Lawatan / Ziarah seperti aturcara.
§ Perkhidmatan Mutawif.
§ Insuran perjalanan.
§ Tips untuk angkat bag
§ 1 botol mineral setiap hari di Cairo sahaja.
§ Tippings untuk Guide di Cairo & Alexanderia
Harga Tidak Termasuk
§ Excess Baggage ( lebihan bagasi )
§ Lawatan Tambahan yang
tiada di dalam aturcara.
Cenderamata
§ 1 Beg bimbit
§ 1 Beg passport
§ 1 Beg ‘Woven’
§ 1 Buku Panduan Mengerjakan Umrah & Ziarah.
§ 5-Liter Air Zam-Zam.

 

 

 

 

 

Nota : Aturcara perjalanan / hotel / harga adalah tertakluk kepada sebarang perubahan yang akan
dimaklumkan oleh petugas WSTT di Kuala Lumpur & Saudi.